Akku FAQ

Mi az a lítium-ion akkumulátor?

2024.03.25
várható olvasási idő:3perc

A lítium-ion akkumulátor, más néven Li-ion akkumulátor, újratölthető akkumulátorfajta, amely hordozható elektronikai készülékekben széles körben elterjedt. Fő előnyei a nagy energiasűrűség, a hosszú élettartam és a viszonylag alacsony önkisülés.

Működési elv:

A lítium-ion akkumulátorok működése a lítiumionok anód és katód közötti mozgásán alapul. Töltési fázisban a lítiumionok a negatív elektródáról (anód) a pozitív elektródára (katód) vándorolnak az elektrolitfolyadékon keresztül. Ezzel egyidejűleg elektronok áramlanak a külső áramkörön keresztül, elektromos áramot szolgáltatva. Kisütési fázisban a folyamat megfordul: a lítiumionok a katódról az anódra vándorolnak az elektroliton keresztül, miközben elektronok áramlanak a belső áramkörön keresztül.

Felépítés:

A lítium-ion akkumulátorok négy fő elemből állnak:

 • Anód: A negatív elektróda, amely általában lítium-titán-oxidból vagy grafitból készül.
 • Katód: A pozitív elektróda, amely lítium-kobalt-oxidból, lítium-mangán-oxidból vagy más lítiumvegyületekből készül.
 • Elektrolit: Folyékony vagy polimer anyag, amely lehetővé teszi a lítiumionok mozgatását az elektródák között.
 • Elválasztó: Porózus anyag, amely megakadályozza az anód és a katód közvetlen érintkezését, de lehetővé teszi a lítiumionok áthaladását.

Típusok:

Különböző típusú lítium-ion akkumulátorok léteznek, a katódhoz felhasznált anyagtól függően. A leggyakoribb típusok a következők:

 • Lítium-kobalt-oxid (LCO): Nagy energiasűrűséggel rendelkeznek, de hajlamosabbak a hőmérsékletemelkedésre és a robbanásra.
 • Lítium-mangán-oxid (LMO): Biztonságosabbak, mint az LCO akkumulátorok, de kisebb az energiasűrűségük.
 • Lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC): Jó egyensúlyt képviselnek az energiasűrűség és a biztonság között.
 • Lítium-vas-foszfát (LFP): A legbiztonságosabb lítium-ion akkumulátorok, de a legkisebb az energiasűrűségük.

Előnyök:

 • Nagy energiasűrűség: A lítium-ion akkumulátorok több energiát képesek tárolni ugyanannyi súlyban, mint a hagyományos akkumulátorok, mint például a nikkel-kadmium (NiCd) vagy a nikkel-fém-hidrogén (NiMH) akkumulátorok. Ez hosszabb üzemidőt és kisebb méretű eszközöket tesz lehetővé.
 • Hosszú élettartam: A lítium-ion akkumulátorok sok töltési-kisütési ciklust kibírnak, mielőtt elkezdenek lemerülni. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig tartanak, mint a hagyományos akkumulátorok.
 • Alacsony önkisülés: A lítium-ion akkumulátorok kevésbé merülnek le maguktól, ha nem használják őket, mint a hagyományos akkumulátorok. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig tárolhatók anélkül, hogy elveszítenék a töltési kapacitásukat.
 • Gyors töltés: A lítium-ion akkumulátorok gyorsabban feltölthetők, mint a hagyományos akkumulátorok.

Hátrányok:

 • Magas ár: A lítium-ion akkumulátorok drágábbak, mint a hagyományos akkumulátorok.

Kapcsolódó információk

2023.09.15

Kell valamire különösen ügyelni az akkumulátorok használaton kívülre helyezésénél ?

várható olvasási idő:1perc Csak lemerített akkumulátort dobjon (mindegy milyen típusú) a kereskedő vagy a kommunális szolgáltató gyüjtőedényébe. Az elemek rendszerint […]

további részletek
2024.02.29

Van különbség NiCd-és az NiMH akku között?

várható olvasási idő:1perc  NiMH akkuk az egyetlenek, amelyek nem tartalmaznak nehézfémeket, ezért környezetbarátok. Az NiMH akkuk további előnye, összehasonlítva az […]

további részletek
2023.10.10

Hogyan kell egy Sony Vaio Akkumulátort tárolni ?

várható olvasási idő:1perc Az ajánlott hőmérséklet tartomány akkumulátorok hosszabb tárolása esetén ( Sony márka esetén is) +10°C és +30°C között […]

további részletek
2024.02.10

Szabad a celláknak felforrósodniuk töltés alatt?

várható olvasási idő:1perc  Nem. Fel szabad melegedniük de nem szabad forrónak lenniük. Ha mégis forró akkor vagy túl vannak töltve […]

további részletek