Akku FAQ

Hol lehet leadni a használt akkumulátort?

2024.04.25
várható olvasási idő:3perc

A használt akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért fontos, hogy ne dobjuk őket a szemetesbe. Számos lehetőség van a leadásukra, így kényelmesen és felelősségteljesen megszabadulhatunk tőlük.

Gyűjtőpontok:

  • Elektronikai hulladékgyűjtő helyek: Szinte minden településen találhatunk elektronikai hulladékgyűjtő helyet, ahol leadhatjuk a használt akkumulátorokat. Ezek lehetnek önkormányzati gyűjtőpontok, bevásárlóközpontokban elhelyezett gyűjtőkonténerek, vagy elektronikai üzletek által üzemeltetett leadási pontok. A pontos helyszínekről tájékozódhatunk a helyi önkormányzat honlapján, vagy az Országos Hulladékgazdálkodási Információs Központon (OHIK) keresztül.
  • Kiskereskedők: Néhány elektronikai termék forgalmazója, például a Tesco, az Auchan, a Media Markt és az Euronics is átveszi a vásárlóktól a használt akkumulátorokat. A leadási feltételekről az üzletekben, vagy a weboldalukon tájékozódhatunk.
  • Hulladékudvarok: A kijelölt hulladékudvarokban is leadhatjuk a használt akkumulátorokat. A hulladékudvarok elérhetőségéről a helyi önkormányzat honlapján, vagy az OHIK-on keresztül tájékozódhatunk.
  • Szolgáltatók: Bizonyos cégek ingyenes használt akkumulátor begyűjtési szolgáltatást is nyújtanak. Ezek a cégek általában nagyobb mennyiségű akkumulátor leadását vállalják, de egyes esetekben kisebb mennyiségeket is átvesznek. A szolgáltatókról bővebb információt találhatunk a honlapukaikon, vagy telefonon érdeklődhetünk.

Fontos tudnivalók:

  • A különböző típusú akkumulátorokat (pl. ceruzaelem, gombócelem, autóakkumulátor) külön kell gyűjteni.
  • A sérült, vagy szivárgó akkumulátorokat különösen óvatosan kell kezelni, és a lehető leghamarabb le kell adni őket.
  • Az akkumulátorok leadása általában ingyenes, de egyes szolgáltatók díjat számíthatnak fel a nagyobb mennyiségű akkumulátorokért.

Egyéb hasznos információk:

Összefoglalva, a használt akkumulátorokat számos helyen leadhatjuk kényelmesen és felelősségteljesen. A leadási pontokról bővebb információt találhatunk az interneten, vagy a helyi önkormányzatnál.

Ezzel a lépéssel hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez, és megakadályozhatjuk a veszélyes anyagok talajba és vízbe jutását.


Kapcsolódó információk

2023.10.05

Van különbség NiCd- és NiMH akku-Pack között ?

várható olvasási idő:1perc Az NIMH akkumulátor típus az egyetlen, ami nem tartalmaz nehézfémet, ezért ez környezetbaratabb. Egy további előnye az […]

további részletek
2023.10.15

Mit jelent az a kis retesz piros ponttal amit bizonyos Sony akkumulátoroknál (Acer akkumulátor is) találunk ?

várható olvasási idő:1perc Egy kis emlékeztető segítséget jelent. Ha az akkumulátor fel van töltve akkor állítsa a piros reteszt úgy […]

további részletek
2024.03.25

Mi az a lítium-ion akkumulátor?

várható olvasási idő:3percA lítium-ion akkumulátor, más néven Li-ion akkumulátor, újratölthető akkumulátorfajta, amely hordozható elektronikai készülékekben széles körben elterjedt. Fő előnyei […]

további részletek
2023.12.10

Ki kell venni az akkukat a készülékből, ha hosszabb ideig nem használjuk?

várható olvasási idő:1perc Igen. Még a kikapcsolt készülékben is van egy minimális feszültségmozgás, ami hosszabb idő után az akku teljes […]

további részletek