Akku FAQ

Hogyan működik az akkumulátor?

2024.03.30
várható olvasási idő:4perc

Az akkumulátorok olyan elektrokémiai eszközök, amelyek elektromos energiát tárolnak későbbi felhasználás céljából. Széles körben alkalmazzák őket hordozható elektronikai eszközökben, elektromos járművekben és hálózati energiatároló rendszerekben. Az akkumulátorok működése a kémiai energia elektromos energiává történő átalakításán alapul, majd a folyamat megfordításán a kisütés során.

Az akkumulátor felépítése

Az akkumulátor főbb elemei a következők:

  • Elektródák: Két fémből készült lemez, amelyek a kémiai reakcióban vesznek részt. A pozitív elektróda (anód) általában ólomból vagy lítiumból készül, míg a negatív elektróda (katód) ólomból, lítiumból vagy szénből.
  • Elektrolit: Vegyi anyag, amely ionokat hordoz az elektródák között. Ez lehet folyadék, gél vagy szilárd.
  • Szeparátor: Porózus anyag, amely megakadályozza az elektródák érintkezését, de lehetővé teszi az ionok áramlását az elektroliton keresztül.
  • Ház: A cella összes elemét védő tartály.

Az akkumulátor működése

Töltés: Amikor az akkumulátort töltőhöz csatlakoztatják, egy külső áramforrás feszültséget alkalmaz az elektródákra. Ez a feszültség kényszeríti az elektronokat a negatív elektródáról a pozitív elektródára az elektroliton keresztül. A pozitív elektródán az elektronok reakcióba lépnek az elektrolittal, ionokat hozva létre. Ezek az ionok a szeparátoron keresztül a negatív elektródára vándorolnak, befejezve az áramkört.

Kisütés: Amikor az akkumulátort egy terheléshez, például egy lámpához vagy motorhoz csatlakoztatják, az elektronok áramlani kezdenek a negatív elektródáról a pozitív elektródára a külső áramkörön keresztül. A negatív elektródán az elektronok reakcióba lépnek az ionokkal az elektrolitban, atomokat hozva létre. Ezek az atomok a szeparátoron keresztül a pozitív elektródára vándorolnak, ahol reakcióba lépnek az elektrolittal, elektronokat szabadítva fel. Ez a folyamat addig tart, amíg az akkumulátorban lévő reaktánsok el nem fogynak, vagy amíg a feszültség túl alacsonyra nem esik ahhoz, hogy a terhelést táplálja.

Az akkumulátor típusai

Számos különböző típusú akkumulátor létezik, amelyek különböző kémiai reakciókon alapulnak, és eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A leggyakoribb típusok közé tartoznak:

  • Ólom-savas akkumulátorok: Ezek az akkumulátorok olcsók és megbízhatóak, de nehezek és rövid élettartamúak. Gyakran használják autóindító akkumulátorokként és hálózati energiatároló rendszerekben.
  • Lítium-ion akkumulátorok: Ezek az akkumulátorok könnyűek, nagy energiasűrűségűek és hosszú élettartamúak. Széles körben alkalmazzák hordozható elektronikai eszközökben, elektromos járművekben és hálózati energiatároló rendszerekben.
  • Nikkel-fém-hidrogén (NiMH) akkumulátorok: Ezek az akkumulátorok könnyűek és nagy energiasűrűségűek, de kevésbé tartósak, mint a lítium-ion akkumulátorok. Gyakran használják hordozható elektronikai eszközökben és hibrid elektromos járművekben.

Az akkumulátorok gondozása

Az akkumulátorok élettartamának meghosszabbítása érdekében fontos, hogy megfelelően gondozzák őket. A gondozás típusát az akkumulátor típusától függően változik


Kapcsolódó információk

2023.12.25

Milyen gyorsan lesz egy akku feltöltve?

várható olvasási idő:1perc Ez mindig az akkutöltőtől függ. Minél magasabb/több a töltőkészülék töltési feszültsége, annál gyorsabban van az akku teljesen […]

további részletek
2023.09.25

Mit jelent az a kis retesz piros ponttal, amit egyes Akku-Packokon találunk ?

várható olvasási idő:1perc Egy kis emlékeztető segítséget jelent. Ha az akkumulátor fel van töltve akkor állítsa a piros reteszt úgy […]

további részletek
2024.01.15

Hogyan veszem észre, hogy az akkum hamarosan lemerül?

várható olvasási idő:1perc Készülékeknél, melyek töltésállapot kijelzővel vannak ellátva, mint pl. a legtöbb mobiltelefonnál, ez nem probléma. Azonban töltésállapot kijelző […]

további részletek
2023.11.25

Milyen gyorsan lesz akkumulátor feltöltve ?

várható olvasási idő:1perc Ez mindig az éppen használatos töltőtől függ. Minél nagyobb a töltőáram leadás annál gyorsabban lesz az akkumulátor […]

további részletek